x 
Koszyk - 0,00 zł

  • Twój koszyk jest pusty

Już 50 lat temu lobby cukrownicze tajnie płaciło naukowcom, aby oskarżali tłuszcze zamiast cukry o szkodliwość

V nedávno odhalených interných dokumentoch došlo k objaveniu, ako cukrovarnícky priemysel bagatelizoval informácie o škodlivosti cukru na zdravie človeka v období rokov 1960.

W niedawno odkrytych wewnętrznych dokumentach znaleziono informacje o tym, jak przemysł cukrowniczy bagatelizował informacje o jego szkodliwości na zdrowie człowieka w okresie lat 1960. Artykuł publikowany w JAMA Internal Medicine wskazuje, że w latach 60 przemysł cukrowniczy bagatelizował informacje o szkodliwości cukru na ludzkie zdrowie oraz podkreślał szkodliwość tłuszczy.

Artykuł wskazuje na informacje, że grupa przemysłowa zwana Sugar Research Foundation (SRF) chciała obalić oskarżenia twierdzenia o szkodliwości cukru i jego wpływu na schorzenia sercowo-naczyniowe. Następnie SRF sponsorowała harwardzkich naukowców w ich badaniach na ten temat.Wyniki badań zostały opublikowane w New England Journal of Medicine w 1967 roku bez żadnego wspomnienia o ich finansowaniu. Projekt ten, finansowany przez przemysł cukrowniczy, był w rzeczywistości tylko literacko przekształconym porównaniem różnych studiów i badań eksperymentalnych. Projekt wskazywał, że wszystkie główne badania dotyczące cukru są problematyczne. Jednocześnie autorzy artykułu doszli do wniosku, że właśnie obniżanie spożywania tłuszczy wspomaga powstawaniu chorób sercowo-naczyniowych.

Autorzy aktualnie opublikowanego artykułu twierdzą, że podczas ostatnich 50 lat przemysł cukrowniczy próbował wpłynąć na wyniki badań naukowców dotyczących względnej szkodliwości cukrów i tłuszczy. Współautor Stanton Glantz powiedział dla gazety New York Times: „Było to naprawdę sprytne i celowe działanie przemysłu cukrowniczego, biorąc po uwagę fakt, że wyniki badań opublikowane w tak renomowanych mediach potrafią zazwyczaj w dużej mierze wpłynąć na zdanie osób w kręgach naukowych”.

Dopływ pieniędzy

Autorzy nowego artykułu, Stanton Glantz, Cristin Kearns oraz Laura Schmidt nie próbowali znaleźć połączenie między cukrem i chorobami sercowo-naczyniowymi. Przedmiotem ich badania jest użyty sposób. Wskazują na to, że znaleziony dokument udowadnia próby i starania przemysłu cukrowniczego wpłynąć na wyniki badań i debat naukowych. Autorzy mówią, że ich praca była w pewien sposób ograniczona, ponieważ nie mogli zdobyć oświadczenia kluczowych osób z tych czasów, ponieważ większość z nich już nie żyje. Na dodatek, „różne inne organizacje broniły obawy związanej z oddziaływaniem tłuszczy”.

Choć nie istnieje bezpośredni dowód na to, że SRF bezpośrednio ingerowała i modyfikowała wyniki harwardzkich naukowców, istnieje dowód z 1967 roku, który świadczy o tym, że interes cukrowniczego lobby miał decydujący wpływ na wydanie finalnych wyników badania. To, czego nie można przeoczyć to ich motywacja i cele. Jak dalej wskazują odkrycia, w 1954 roku prezes SRF ogłosił duże i perspektywiczne sukcesy biznesowe.

"Gdyby się Amerykanie zamierzyli na sposób żywienia z niską zawartością tłuszczy, biorąc pod uwagę optymalne oddziaływanie na ich zdrowie, musielibyśmy zastąpić tłuszcze czymś innym. W taki sposób mogłoby wzrosnąć spożycie cukru wśród Amerykanów nawet o jedną trzecią.”

Dopiero w latach 1960 w SFR wzięto pod uwagę oświadczenia Johna Hicksona, wice-prezesa oraz dyrektora badania o „mniej pożądanej przydatności cukru jako odżywczego źródła kalorii w porównaniu z innymi węglowodanami”. Hickson w jednym dokumencie polecał, aby przemysł cukrowniczy finansował swoje własne badania i mówi, że „potem będzie możliwe opublikowanie danych i obalenie oskarżeń”. W następnym roku, kiedy zostały opublikowane nowe odkrycia i ustalenia dotyczące związku sacharozy z chorobami sercowo-naczyniowymi, SRF przyjęła propozycję na wykonanie przeglądowego projektu. Oznaczało to sfinansowanie w wysokości 50 000 $ (w 1960 r.) . Jednym z naukowców był przewodniczący Harwardzkiego publicznego urzędu zdrowia i odżywiania, który był również członkiem Komitetu Wykonawczego SRF.

“Różne standardy dla różnych badań”

Jak zauważyli Glantz, Kearns i Schmidt, artykuły naukowe zostały poddane szczegółowemu badaniu i selektywnemu wyborowi SRF, aby wywołać wrażenie, że przemysł cukrowniczy podlega wielkiej krytyce. W jednym z pism do SRF Hickson wymienia "szczególne zainteresowanie", które koncentrowało się na "węglowodanach w postaci sacharozy" w badaniach oceniających. "Zdajemy sobie z tego sprawę", odpowiada jeden z naukowców i dodaje "naszym zamiarem będzie zbadanie tych aspektów i wyciągnięcie wniosków". Jednak wykonanie projektu zostało nieoczekiwanie przedłużone, ponieważ nowe odkrycia na temat możliwego związku między cukrem a chorobami sercowo-naczyniowymi były cały czas publikowane. Ostatecznie wnioski SRF zostały opublikowane w 1967 roku.

Hickson był naprawdę zadowolony z wyników. "Naprawdę was zapewniamy, że właśnie to mieliśmy na myśli i nie możemy się już doczekać opublikowania wyników" - powiedział w oświadczeniu dla jednego z naukowców: Raport końcowy marginalizuje główne wnioski badaczy, którzy sugerują, że cukier może odgrywać rolę w procesie powstawania chorób sercowo-naczyniowych. W niektórych przypadkach nawet naukowcy podejrzewają badaczy o ich niezdolność lub stosowanie niewłaściwych i nieskutecznych metod.

"Zawsze warto zadawać pytania dotyczące poprawności poszczególnych badań", pisze Kearns Bloomberg w wiadomości e-mail. Mówi dalej: "Autorzy zastosowali różne standardy do różnych badań" - bardzo krytycznie przyglądali się badaniom na temat szkodliwości cukrów i ignorowali problemy w badaniach, w których stwierdzono niebezpieczeństwo tłuszczy. "Badania epidemiologiczne spożywania cukrów, które się zajmują charakterystyką zdrowia i chorób w prawdziwym, realnym świecie, zostały odrzucone, ponieważ zawierały zbyt wiele możliwych czynników." Zaś badania eksperymentalne zostały odrzucone i niedocenione z powodu ich oderwania od rzeczywistości."

Jedno badanie potwierdzające pozytywny wpływ na ludzi, którzy spożywają mniej cukru i więcej warzyw, zostało odrzucone, z powodu nieprawdopodobnej zmiany nawyków żywieniowych u ludzi. Inne badanie, w którym badano reakcje szczurów na niskotłuszczową żywność i wysoką zawartość cukru, odrzucono z powodu stwierdzenia, że "człowiek potrafiłby się odżywiać w takich sposób tylko w wyjątkowych sytuacjach".

Badacze z Harvardu zwrócili następnie uwagę na badania dotyczące ryzyka związanego z tłuszczem, które było w zasadzie tym samym badaniem epidemiologicznym, które zostało odrzucone w odniesieniu do wpływu cukrów. Cytując "kilka charakterystycznych badań i brak wyników ilościowych", jak stwierdzają Kearns, Glents i Schmidt i podsumowują, że zmniejszenie spożycia tłuszczów jest "niewątpliwie" jednym z najlepszych sposobów zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym.

Lobby cukrownicze: "Standardy transparencji nie były oczywistością”

W oświadczeniu Sugar Association, które się wyłoniło ze Stowarzyszenia SRF, twierdzi, że udzielanie informacji zwrotnych na temat wydarzeń, które miały miejsce w przeszłości, jest bardzo trudne. "Zdajemy sobie sprawę, że SRF powinna była zapewnić większą przejrzystość we wszystkich swoich działaniach badawczych, ale w czasie, gdy badania były publikowane, standardy przejrzystości i procesy finansowania nie były na takim poziomie na jakim są dzisiaj", wskazuje oświadczenie stowarzyszenia. "Ogólnie rzecz biorąc, jest to niefortunne, ale także polemizujące, że finansowane przez przemysł badania są określane jako szkodliwe i wprowadzające w błąd" - kontynuuje stowarzyszenie. "Czego często brakuje w dialogu, to fakt, że finansowane przez przemysł badania miały charakter informacyjny w rozwiązywaniu kluczowych problemów."

Wspomniane wyżej dokumenty mają już ponad pięć dekad, ale większy problem istnieje dziś, jak mówi Marion Nestle w komentarzu do JAMA Internal Medicine.

"Czy to prawda, że obecny przemysł spożywczy manipuluje wynikami badań naukowych na swoją korzyść? Tak, dzisiaj też tak jest ." W 2015 r. New York Times zyskał e-maile, które ujawniły bardzo przyjacielskie relacje między Coca-Colą a sponsorowanymi badaczami, którzy pracowali nad badaniem wpływu słodkich napojów na otyłość u ludzi. W niedawno upublicznionych e-mailach w Associated Press przedstawiono, że stowarzyszenie Candy Trade finansowało i wpłynęło na wnioski z badania, które wskazały, że dzieci jedzące słodycze mają dużo zdrowsza wagę niż te, które słodyczy nie spożywają."

Jeśli chodzi o autorów artykułu, którzy zajmowali się dokumentami dotyczącymi tego finansowania, proponują dwa rozwiązania: "Odpowiednie władze i instytucje powinny przykładać mniejszą wagę do wniosków z badań, które finansuje przemysł spożywczy" - piszą. Wzywają także do nowych badań w celu zidentyfikowania wszelkich powiązań między skutkami cukrów a chorobami sercowo-naczyniowymi.

Leave a comment

You are commenting as guest. Optional login below.

© 2019 Reg-enor.pl - suplement diety
Regeneracja organizmu, obniżenie masy ciała – zdrowe chudnięcie.