Już 50 lat temu lobby cukrownicze tajnie płaciło naukowcom, aby oskarżali tłuszcze zamiast cukry o szkodliwość
W niedawno odkrytych wewnętrznych dokumentach znaleziono informacje o tym, jak przemysł cukrowniczy bagatelizował informacje o jego szkodliwości na zdrowie człowieka w okresie lat 1960. Artykuł publikowany w JAMA Internal Medicine wskazuje, że w latach 60 przemysł cukrowniczy bagatelizował informacje o szkodliwości cukru na ludzkie zdrowie oraz podkreślał szkodliwość tłuszczy.
Artykuł wskazuje na informacje, że grupa przemysłowa zwana Sugar Research Foundation (SRF) chciała obalić oskarżenia twierdzenia o szkodliwości cukru i jego wpływu na schorzenia sercowo-naczyniowe. Następnie SRF sponsorowała harwardzkich naukowców w ich badaniach na ten temat.Wyniki badań zostały opublikowane w New England Journal of Medicine w 1967 roku bez żadnego wspomnienia o ich finansowaniu. Projekt ten, finansowany przez przemysł cukrowniczy, był w rzeczywistości tylko literacko przekształconym porównaniem różnych studiów i badań eksperymentalnych. Projekt wskazywał, że wszystkie główne badania dotyczące cukru są problematyczne. Jednocześnie autorzy artykułu doszli do wniosku, że właśnie obniżanie spożywania tłuszczy wspomaga powstawaniu chorób sercowo-naczyniowych.